چاپ سابلیمیشن یک روش نوین چاپ است که در آن جوهر از حالت جامد به گاز تبدیل شده و به بافت پارچه منتقل میشود. این تکنیک که در دهه ۱۹۵۰ معرفی شد، امروزه به دلیل کیفیت بالای چاپ و پایداری رنگها، محبوبیت زیادی بین انواع روشهای چاپ روی پارچه پیدا کرده است.
فرآیند انجام چاپ سابلیمیشن
فراگیر شدن چاپ سابلیمیشن در بازار نشان از مزایای زیاد و کاربردی بودن آن دارد. این نوع از چاپ از روشهایی است که منطقی ساده اما بسیار کاربردی دارد. احتمالا شما هم از آن دسته از افراد بوده باشید که سالها پیش آدامسهای معروف پولار را برای فقط برای عکسهای برگردان آنها خریداری میکردید. یا این که حداقل یک بار در دوران مدرسه تلاش کردهاید تا با استفاده از اتو عکسی را بر روی کاغذ چاپ کنید. اگر بنا باشد که به ساده ترین صورت ممکن چگونگی انجام این چاپ را توضیح دهیم، باید بگوییم چاپ سابلیمیشن مکانیزمی مشابه همان عکسهای برگردان در صنعت چاپ را دارد. طرح مورد نظر شما در ابتدا بر روی یک کاغذ مخصوص به وسیله پرینترهایی که امکان استفاده از جوهرهای مخصوص سابلیمیشن را دارند چاپ شده و سپس با استفاده از دستگاههای چاپ سابلیمیشن در دما و فشار خاص بر روی سطح مورد نظرتان تصویر میشود. چاپ سابلیمیشن شامل 3 مرحله اصلی است:
طراحی و آمادهسازی فایل گرافیکی
اولین قدم در چاپ سابلیمیشن، طراحی طرح گرافیکی است. طرح باید با کیفیت بالا و در رنگبندی مناسب آماده شود. برای این کار از نرمافزارهایی مانند Photoshop یا CorelDRAW استفاده میشود. دقت در انتخاب رنگها و ابعاد طرح چاپی اهمیت زیادی دارد، چرا که کیفیت نهایی طرح به این مرحله وابسته است.
چاپ طرح روی کاغذ سابلیمیشن
پس از آمادهسازی طرح، از چاپگر مخصوص سابلیمیشن برای چاپ آن روی کاغذ مخصوص استفاده میشود. این چاپگرها از جوهرهای سابلیمیشن استفاده میکنند که قابلیت تبدیل به گاز در دماهای بالا را دارند. کاغذ باید بهگونهای باشد که جوهر را بهخوبی جذب کرده و در مرحله انتقال، طرح را بهصورت کامل روی پارچه منتقل کند.
انتقال طرح به پارچه با استفاده از دستگاه پرس حرارتی
در این مرحله، کاغذ چاپشده بر روی پارچه موردنظر قرار گرفته و با استفاده از دستگاه پرس حرارتی، جوهر از کاغذ به پارچه منتقل میشود. پرس حرارتی در دمای بالا (معمولاً بین 180 تا 220 درجه سانتیگراد) و با فشار مناسب جوهر را به حالت گاز درآورده و به عمق بافت پارچه نفوذ میدهد.تنظیم دما، فشار و زمان مناسب در این مرحله اهمیت زیادی دارد، چرا که در صورت بالا یا پایین بودن هر یک از این عوامل، کیفیت نهایی طرح چاپی سابلیمیشن کاهش مییابد.
کاربردهای چاپ سابلیمیشن در صنعت نساجی
در صنعت نساجی، از چاپ سابلیمشن عمدتاً در موارد زیر استفاده میشود:
چاپ بر روی پوشاک
چاپ سابلیمیشن در چاپ تیشرت، لباسهای ورزشی و سایر لباسها بسیار پرکاربرد است. این روش به دلیل ماندگاری و مقاومت در برابر شستشو، انتخابی ایدهآل برای تولیدکنندگان پوشاک است.
چاپ در تبلیغات و تولید هدایای شخصیسازیشده
چاپ سابلیمیشن در تولید محصولات تبلیغاتی مثل کیف، کلاه، و حتی قابهای موبایل نیز کاربرد گستردهای دارد به شکلی که انتخاب اول طراحان و تولیدکنندگان هدایای تبلیغاتی استفاده از چاپ سابلیمیشن است.
چاپ سابلیمیشن و کاربرد آن در چاپ روسری
- از جمله کاربرد های چاپ سابلیمیشن می توان به چاپ روی روسری اشاره کرده؛ . مراحل چاپ روسری به روش سابلیمیشن به این صورت است که پس از مشخص شدن طرح، آن را روی کاغذ سابلیمیشن (کاغذ انتقال) چاپ میکنند. مزیت چاپ سابلیمیشن پشتیبانی از طیف گستردهی رنگها است. در چاپ سابلیمشن میتوان با ترکیب رنگهای اصلی هر رنگی را در این نوع چاپ تهیه کرد همچنین در چاپ سابلیمیشن محدودیت تعداد چاپ وجود ندارد و میتوان از یک چاپ تا هر تعداد که لازم باشد را چاپ کرد . در کنار مزایای این نوع چاپ، برای چاپ سابلیمیشن باید پارچهی مورد استفاده حداقل از ۶۰٪ پلی استر تشکیل شده باشد.
مزایای چاپ سابلیمیشن روی پارچه
- پایداری رنگها و مقاومت در برابر شستشو : چاپ سابلیمیشن به دلیل نفوذ عمیق جوهر به بافت پارچه، چاپهایی با دوام بالا و مقاوم در برابر شستشو را به ارمغان میآورد.
- وضوح و کیفیت بالای تصاویر : تصاویر چاپشده با این روش دارای وضوح و شفافیت بسیار بالایی هستند، بهویژه زمانی که پارچههای با درصد پلیاستر بالاتر استفاده شوند.
- سازگاری با محیط زیست و استفاده از مواد قابل بازیافت : استفاده از جوهرهای خاص و عدم نیاز به مواد شیمیایی مضر، این روش را به یکی از گزینههای سازگار با محیط زیست تبدیل کرده است.
معایب چاپ سابلیمیشن روی پارچه
- محدودیت در نوع پارچه :یکی از محدودیتهای چاپ سابلیمیشن این است که تنها روی پارچههایی با درصد پلیاستر بالا قابل اجرا است.
- هزینههای اولیه بالا : تجهیزات چاپ سابلیمیشن، از جمله پرینترها و دستگاههای پرس حرارتی، معمولاً گران هستند و برای شروع کار نیاز به سرمایهگذاری قابل توجهی است.
- حساسیت چاپ و نیاز به تجهیزات خاص : این چاپ نیاز به دقت بالا و استفاده از تجهیزات حرفهای دارد. استفاده از نیروی متخصص و باتجربه به عنوان تکنسین چاپ سابلیمشن ضروری است.
پارچه مورد استفاده در چاپ سابلمیشن
کیفیت طرح چاپ شده در چاپ سابلیمشن در انتخاب نوع پارچه مناسب این چاپ است. در این نوع از چاپ اگر پارچه متریال مناسب برای چاپ را نداشته باشد، در نهایت بر روی کیفیت کار خروجی به شدت اثر میگذارد و در صورت عدم استفاده از پارچه مناسب نتیجه کار را به شکلهای مختلف مانند تغییر رنگها، جمع شدگی پارچه بر اثر حرارت، پخش رنگ و… دچار عدم مطلوبیت خواهد شد. در واقع ، در چاپ سابلیمیشن درصد پلی استر یا نخ پلاستیکی موجود در پارچه از اهمیت بالایی برخوردار است . اگر درصد پلاستیک پارچه از حدی بالاتر یا پایینتر رود، ممکن است که پارچه در زیر دستگاه دفرمه و جمع شود.
مقایسه چاپ سابلیمیشن با سایر روشهای چاپ
چاپ سابلیمیشن در مقایسه با روشهای دیگر مانند چاپ سیلک اسکرین، چاپ دیجیتال و DTF یا DTG، ویژگیها و کاربردهای متفاوتی دارد.
چاپ سابلیمیشن در مقایسه با چاپ سیلک اسکرین
چاپ سیلک اسکرین یکی از روشهای قدیچی چاپ است که برای تیراژهای بالا و طرحهای ساده مناسب است. این روش در مقایسه با چاپ سابلیمیشن، هزینه کمتری برای تولید در تیراژ زیاد دارد. با این حال، چاپ سیلک اسکرین برای طرحهای پیچیده و چندرنگ محدودیتهایی دارد. در مقابل، چاپ سابلیمیشن میتواند طرحهایی با جزئیات بالا و رنگهای زنده ایجاد کند. همچنین دوام چاپ سابلیمیشن بیشتر بوده و مقاومت بالایی در برابر شستشو دارد، در حالی که طرح چاپ شده در چاپ سیلک اسکرین ممکن است با گذشت زمان محو شود.
چاپ سابلیمیشن در مقایسه چاپ دیجیتال
چاپ دیجیتال به دلیل انعطافپذیری در مواد قابل چاپ (مانند کاغذ، فلز، چوب و پارچه) از محبوبیت بالایی برخوردار است. این روش چاپ برای تیراژ پایین مناسب است، اما کیفیت رنگها و دوام آن در مقایسه با چاپ سابلیمیشن کمتر است. در چاپ سابلیمیشن، رنگها به عمق بافت پارچه نفوذ میکنند که باعث افزایش دوام و شفافیت رنگ و طرح میشود اما این روش تنها بر روی پارچههایی با درصد بالای پلیاستر قابل اجرا است.
چاپ سابلیمیشن در مقایسه چاپ DTG
هر دو روش به عنوان یک روش با کیفیت بالا در چاپ پارچه به حساب میآیند.در چاپ سابلمیشن رنگها زندهتر استو این روش برای طرحهای پیچیده مناسبتر است. بر خلاف چاپ سابلمیشن که فقط روی پاچههای پلی استری قابل اجرا است، چاپ DTG برای چاپ تیشرت نخی و پارچههای مشکی نیز استفاده میشود.